Chique de Freak

Zoals bekend is ‘Chique de Freak’ het studentenhuis gevestigd aan de Cuperinusstraat 13 te ’s-Hertogenbosch. Ondanks dat het huis normaal gesproken onderdak biedt aan studenten die lid zijn van studentenvereniging Gremio Unio is er soms een enkele uitzondering mogelijk. Naast huisvesting van studenten doet Chique de Freak vaak ook dienst als opvang voor mensen die na een avond stappen een slaapplek zoeken of als vergaderruimte voor een van de vele disputen, dan wel commissies, die Gremio Unio rijk is. Dit heeft natuurlijk te maken met de geweldige banken die in de gezelligste woonkamer van ’s-Hertogenbosch en omstreken staan. Deze banken zitten lekker, maar liggen ook heerlijk en geven de geweldigste dromen!

Op dit moment zijn er een vijftal studenten in Chique de Freak gehuisvest. Dit zijn Jac van Eck, Joep Maas, Hille Poland, Stijn Belde en Kars van Cadsand. Chique de Freak wordt door deze studenten ‘goed’ onderhouden, middels een schoonmaakrooster, zodat Chique de Freak ook een fijne woonruimte is en zal blijven. Doordat er maar één keuken in Chique de Freak is en zich ernaast een grote woonkamer bevindt, wordt er vaak gezamenlijk gegeten, hetgeen – niet geheel onbelangrijk – tevens kostendrukkend werkt voor de ‘arme’ student.

Dat er vaak gezelligheid is in Chique de Freak blijkt wel uit de grote hoeveelheid dakterrasfeesten in de zomermaanden, waarbij gedacht moet worden aan barbecues voor disputen en commissies, maar ook aan afscheidsfeesten voor studenten die naar het buitenland gaan om stage te lopen. Gezegd moet worden dat het dakterras ook eens aan studentenhuis ‘Krambambouli’ toebehoort, maar dit maakt het alleen maar extra gezellig. Tijdens deze feesten is de Cuperinusstraat niet meer veilig. Het zou zo maar eens kunnen dat er een emmer water over je heen gegooid wordt of dat er overheerlijk kippenbotje op je hooft terecht komt. Hoewel dut vaak tot veel hilariteit leidt, kan niet iedereen deze acties waarderen. Het is dan ook wel eens voorgekomen dat de politie aan de deur stond. Gelukkig toont de politie vaak begrip voor het studentenleven en staan ze het puberale gedrag oogluikend toe, zodat je in principe ook ongestoord mokken of ander serviesgoed naar honduitlatende mensen kunt gooien!

Ook in de wintermaanden is het gezellig in Chique de Freak. Een grote hoeveelheid spuitsneeuw, lichtjes, kerstballen en slingers zorgt voor een geweldige sfeer. Zo kan het ook zomaar voorkomen dat er, geheel in stijl, een kerstdiner wordt georganiseerd. Een warm en sfeer vol onderkomen is bij Chique de Freak dan ook gegarandeerd. 

Dat huize chique de Freak een leuk – wellicht het leukste – studentenhuis van ‘s-Hertogenbosch is, moge duidelijk zijn. Dit wordt bevestigd door de studenten die er vaak jaren blijven hangen en graag voor terugkomen als en eenmaal weg zijn.

Na nagenoeg alles gezegd is, rest mij slechte één ding aan u mee te geven:

‘Gaudeamus igitur, iuvenus dum sumus’!